Fancy-kleur Saffier

Saffier is altijd blauw van kleur, toch? En robijn, de andere beroemde kleuredelsteen van de korundgroep is rood; dat is een beetje het verhaal van korund, zo denkt men. Maar wist u dat saffier een echte regenboog van kleuren biedt?

Photos courtesy of L*Sieraden

Het is nu gebruikelijk in de handel om korund die niet rood is saffier te noemen, en saffier die niet blauw van kleur is krijgt de naam "fancy colour" oftewel fantasiekleurige of “fancy-kleur” saffier. De regenboog van kleuren van de "fancy's" loopt van licht levendig geel tot diep paars, van de zeer zeldzame en zeer dure zalmkleur van de Sri Lanka padparadscha tot de hard groene van Australische saffieren. Tevens bestaat er kleurloze korund (witte saffier), en er is tegenwoordig ook schitterende roze en lila saffier uit Madagascar.

Over roze gesproken, waar ligt eigenlijk de grens tussen roze saffier en robijn met een roze tint? De roze saffieren uit Madagascar zijn meestal helder roze. Maar soms is het niet helemaal duidelijk. Men noemt diep roze-rode korund uit Viet Nam of Myanmar robijn. Maar er zijn ook lichte en heldere kwaliteiten roze robijn die zeer dicht bij de roze saffier komen. Visueel is er geen duidelijke grens tussen sterk roze saffier en de licht roze robijn. Edelsteenkundig is er ook geen haarscherpe grens tussen de twee.

Omdat de meeste fancy-kleur saffieren helder en levendig zijn, zijn ze mooi in zowel kunst- (geel of huiskamer) als daglicht (onder een diamantsorteerlamp).

Fancy-kleur saffier is verkrijgbaar in bijna al de vormen, slijpsels en maten van de traditionele blauwe saffier, maar omdat de productie en vraag naar de "fancy's" kleiner zijn, kan het moeilijker zijn om bepaalde maten en vormen te verkrijgen. Fancy-kleur saffier wordt meestal door vakjuweliers en goudsmeden gebruikt in speciaal voor de klant ontworpen handgemakte sieraden. Het is dus altijd een slim idee om eerst een fancy-kleur saffier uit te kiezen en daarna het montuur en de zetting te maken. Dit is eigenlijk de '"Gouden Regel" voor alle grotere kleuredelstenen.

Disclosure

Aangezien de identificatie van beryl-behandelde korunden in de meeste gevallen zeer moeilijk is, worden alle gele tot goudgele stenen gekocht na oktober 2001 als beryl-behandeld verkocht. Alle oranje tot oranjebruinrode korunden alsmede alle padparadscha-kleuren in de voorraad worden ook als beryl-behandeld aangegeven. In navolging van de CGA (Chanthaburi Gem & Jewelry Association, Thailand) gebruiken wij de code “A” voor alle beryl-behandelde korunden.

Bijna alle beryl-behandelde stenen zijn helder (“eye-clean”) met een goede tot zeer goede kleur. De prijzen zijn ongeveer de helft of veel minder dan de helft van de traditioneel warmte-behandelde stenen. Tevens zijn er nu kleuren op de markt die er vroeger niet of nauwelijks waren, b.v. oranje tot oranjebruinrood.

Beryl-behandelde korunden vertonen de zelfde eigenschappen in algemeen gebruik en bij verwerking in sieraden als de traditioneel warmte-behandelde stenen, b.v. geen kleurverandering in zonlicht of bij contact met chemicaliën. Maar als de steen kleiner geslepen moet worden (meer dan 25%) bestaat de mogelijkheid dat de rand weggeslepen wordt waardoor de kleur zou kunnen veranderen.