Robijn

Robijn wordt steeds meer populaire in Nederland. Omdat grote robijnen zeldzamer zijn dan andere vergelijkbare edelstenen, worden de prijzen vaak te hoog voor de commerciële markt. Net als in het geval van saffier, bepaalt de afwisselende beschikbaarheid uit de verschillende mijnen de kwaliteiten en kleuren van robijnen op de internationale markt.

Kleur en licht

Vindplaatsen bepalen vaak de kleur!

Ruby rounds with gold

Robijnen uit Myanmar (Birma) en Viet Nam hebben meestal een roze-rode tint, terwijl Thaise robijnen - bijna niet meer te vinden in de commerciële handel - vaak paars-rood tonen. Cabochon geslepen Keniaanse of Tanzaniaanse robijnen kunnen ook bruin-rood zijn. Begin 2001 zijn er voor het eerst robijnen uit Madagascar op de markt gekomen. Deze zijn vaak heel donker. De beroemde beschrijving van "duivenbloed rood" heeft slechts betrekking op top kwaliteit robijn. Verder kunnen robijnen levendig of “slaperig” zijn, afhankelijk van het fijne insluitselbeeld en het slijpsel. Ook kunnen er kleine tot grote insluitsels aanwezig zijn.

Robijnen zijn het mooist in (geel of huiskamer) kunstlicht. Ze zijn duidelijk minder mooi in daglicht of onder een diamant-sorteerlamp.

Vorm, slijpsel en maat

Robijn en saffier horen beide bij de korundgroep van mineralen (Mohshardheid 9); maar hoewel saffier in bijna alle vormen en maten te verkrijgen is, is robijn in de grote maten zeer zeldzaam en meestal slechts als ovaal geslepen. De meest gebruiklijke vormen van kleinere gefacetteerde robijn zijn rond, ovaal, peer, markies (= navette), carré (= vierkant of "square"), baguette, octagon (= smaragd slijpsel of "emerald-cut", en "emerald-cut" carré), trilliant, en hart. Cabochon geslepen robijnen worden meestal rond of ovaal gelepen.

In de kleinere maten zijn gekalibreerde stenen makkelijker te krijgen, dus is het mogelijk om een bredere keus van kwaliteiten en tinten te vinden; b.v. gekalibreerde ovale maten in mm: 4x3, 5x3, 5x4, 6x4, 7x5. Grotere ovalen dan 7x5mm zijn meestal ongekalibreerd.

De handel van kleuredelstenen wordt niet beheerst door een monopolie; iedere slijperij in ieder land kan zijn eigen slijpsel maken. Daarom is het karaat gewicht zeker niet standaard voor een bepaalde vorm en maat in een bepaalde steensoort. T.a.v. alle diamantairs: het soortelijk gewicht -ook relatieve dichtheid genoemd- van edelstenen varieert behoorlijk; een "10-punter" diamant heeft niet de zelfde maat als een robijn van 0,10 kt.!

Voor het bestellen van kleinere stenen is het dus belangrijk om de maat, niet het gewicht, te specificeren!